onsdag 11. mars 2015

Rock te Blues

Kossn bluesen va med på å utvikle rock

Når vi tenke på rock n' roll, tenke vi ofte på elektriske gitara, forsterkera og kompliserte riff. Det e det det har utvikla sæ te, men sjangern villa nok ikke ha eksistert utn bluesen sine tolvtakters form, antifonale tekstur og gående basslinje. Den e en av de mest inflytelsesrike kildan te rock. Bluesen I sæ sjøl starta i Mississippi Delta-regionen med afrikanske slavesanga og ekspandert te områda som Dallas og Chicago – musikken inspirert store legenda som for eksempel the Beatles, the Rolling Stones og Jimi Hendrix.

Det e mang elementa i Rock n Roll som bevise sammenhengan i sjangeran. Både Rock og Blues består ofte av tromma, gitar og vokal – masse tidlig rock fulgt en lignandes rytme te bluesn, men i utviklinga av sjangern distansert den sæ med mer intense rytma og fremheva backbeat. Men likevæl e meininga bak musikken i begge sjangeran utvikla med samme hensikt. Målet e å lag musikk med råe følelsa. Bluesen e spesielt kjent for den blåe, litt melankolske følelsen mens rock kan defineres mer som en rød følelse, lidenskap, ofte for sex, kvinnjfælk og pæng. Opp igjennom åran sjer vi subsjangera i rocken som fokusere på forskjellige typa følelsa, som for eksempel Punk Rock som en kan definer som veldig lidenskapelig "sint" musikk.

No ska æ vis dokker to eksempla, et e blues legenden muddy waters med I'm your hoochie coochie man - tidlig utvikling av rock - og det andre e ZZ top med la grange - seinar blues/rock. Sammenlign dæm om du vil.

https://www.youtube.com/watch?v=fQ4NFsw4bOU
Muddy Waters

https://www.youtube.com/watch?v=Vppbdf-qtGU
ZZ Top


Utviklinga av rock har også myå gjør med interaksjonan mellom den såkalt svarte musikken og den kvite. Svarte fikk ikke kjøp kvit musikk, og kvite fikk ikke kjøp svart musikk. Svarte artista laga musikk for svarte, men en stor del av publikumet dæmmers visst sæ å vær kvite ungdomma som hørt det via svarte radiokanala og seinar jukeboxa. Dæm klikka helt over herre musikken og elska det. Nån festa vart arrangert med svarte musikera og miksa publikum, men politi brøyt det opp, nokka som ført te store opptøya. Før hadd ikke svart og kvit musikk miksa my, men med ny teknologi va det my enklar å få tilgang, og ingen som kun kontroller 100%. Rock hadd allerede begynt å bli utvikla av svarte musikera – et eksempel e Muddy Waters, en musiker som begynt å eksprimenter med å øk dynamikken i gitara og å "bøy" tonan for å oppnå en skrikende lyd – en teknikk som brukes hypping i rock. Likevel va det som oftest unge, kvite musikera – med nån untak som for eksempel Jimi Hendrix - som brøyt igjennom med herre nye sjangern og utvikle den sjøl om røttern fortsatt va godt planta i bluesen.
Selvfølgelig e det hyppige diskusjona om kor Rock egentlig kjæm fra, kæm som først starta det og kossn det egentlig vart utvikla. Fakta e at ingen veit helt sikkert svar på nån av dæm spørsmålan, men e det en ting vi veit, så e det at utn blues villa vi nok ikke ha rock her idag.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar