tirsdag 3. februar 2015

1920-tallet. Jazz, Chicago og New Orleans


Chicago og New Orleans:


Det som skulle bli den store jazzbølgen på 1920-tallet, både i New York og Chicago, kom i stor eller størst grad fra New Orleans. Musikkstilen i byen hadde endret seg såpass fra ragtime-stilen i løpet av de siste årene, og navnet Jazz, i begynnelsen stavet med to s’er på slutten oppsto.
En av de største derifra,  som er meget kjent den dag i dag, er sangeren og trompetisten Louis Armstrong. Født og oppvokst i New Orleans i ekstremt fattige kår, i strøket som var kjent som ”the Battlefield”.
Han ble etter hvert gjennom skole introdusert for musikk i flere tilfeller, blant annet ved å følge etter musikkorps som marsjerte gjennom gatene, og startet sin musikalske karriere som gatesanger. Han fikk opplæring i å spille kornett etter gehør, og begynte da gradvis på si å få flere jobber som musiker. I 1922 ankom han Chicago, invitert av hans mentor, Joe ”King” Oliver, til å delta i ”Creole Jazz Band”. Karrieren hans tok snart av med bandet som skulle vise seg å bli et av de største og innflytelsesrike bandene i hele byen. 

Mye av jazzen fra 1920-tallet kan relateres tilbake til New Orleans, som etter hvert ble gradvis ”transportert” til Chicago, da byen stadig tjente seg rikere på diverse industrier som jernbaneverk, pakking av kjøtt og generell produksjon. Før børskrakket i 1930 opplevde Chicago en voldsom økning i både befolkning og økonomi. I løpet av perioden 1900-20 steg innbyggertallet med én million.

Plateselskaper som Okeh signerte og gav ut de første låtene fra Armstrong. Som en følge av byens gode økonomi kunne mange av de største utestedene i Chicago tiltrekke mange av de store New Orleans-bandene med gode honorar, deriblandt jazzbandet Dixieland Jass Band, kjent for blant annet standarden Tiger Rag. 

http://chicagoguide.cpsarts.org/chicago-pages/music/jazz


When the Saints go Marching in: https://www.youtube.com/watch?v=wyLjbMBpGDA


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar