tirsdag 3. februar 2015

Schrammelmusik

1890-tallet:
En type folkemusikk fra Wien som oppsto på sent 1800-tall, og som fremdeles er tradisjon generelt i Østerrike i dag. Stilen er oppkalt etter brødrene Johann og Josef Schrammel, og ensemblet bestod i utgangspunktet av dem og gitaristen Anton Strohmayer. Ensemblet bestod av to fioliner og en contraguitar (et instrument utviklet i Wien på midten av 1800-tallet, og har, i tillegg til den vanlige gitarhalsen med 6 strenger, én ekstra hals uten bånd og opptil 9 basstrenger. Trekkspill er også ofte en del av akkompagnementet.
Trioen fremførte folkemusikk, marsjer og dansemusikk, for publikum på barer og diverse utesteder i Wien, såkalte ”wine taverns”. Stilen ble fort fanget opp og ført videre, og er også i dag jevnlig fremført i Østerrike. 
Stilen er veldig melankolsk, ofte ”sytende”, men melodisk. 
Brødrenes stil ble såpass populær utenfor landegrensene i Østerrike, at de i 1893 ble invitert til å opptre på verdensutstillingen i Chicago.
I løpet av deres sju aktive år, komponerte brødrene over 200 stykker. De døde henholdsvis i 1893 og 95, begge 43 år gamle.

Litt om arkitektur:
Volkstheater, grovt oversatt til ”People’s Theatre” ble satt opp i 1889 på etterspørsel av Wiens innbyggere, blant annet for å danne et alternativ til Hofburgteateret, Østerrikes nasjonalteater. Baktanken var at en større del av innbyggerne i Wien skulle få tilgang til teater. 



(Neuwirth Extremschrammeln - Die Zeit is a Gauner)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar