torsdag 16. april 2015

1990-tallets rock og grunge

Rock er en sjanger av populærmusikk som oppsto som rock and roll i 1950-tallets Amerika og utviklet seg til en rekke ulike stiler i på 1960-tallet og senere, spesielt i Storbritannia og USA.

I 1990-årene kom det en oppblomstring av nye sjangere, som da f. eks house, techno, drum’n’bass, for å nevne noe. Selv vil vi ta for oss rocken på 90 tallet. Grunge sjangeren ble lansert som en revitalisering av den mer tradisjonelle rocken, med grupper som Nirvana og Pearl Jam.

Rocken er ikke lenger kun forbeholdt ungdommen, selv om de nyeste stilretningene fremdeles er domene. I all sin, faktisk, og kanskje litt forvirrende mangfoldighet, er rocken et resultat av at folkemusikktradisjoner fra Afrika og Europa havnet i Nord-Amerika, deretter utviklet seg og møttes. 
90- tallet var også fylt med rap og pop, og noen band lagde musikk der flere av sjangerne møttes.

Det var en tid der musikksmak var like variert som ulike hendelser som skjedde.
Mange av de mest populære 90-talls banda og aristene, nøt av en type gjenoppblomstring ved å gå "mainstream", etter deres popularitet som tidligere hadde «gått ut på dato». Andre artister som nettopp hadde startet opp i denne perioden var ute etter å gjøre seg synlig. De var også ute etter å ha innvirkning på musikken. Altså at band som vil starte opp etter dem vil lage musikk med dem som innflytelse.

80-talls rocken, var fortsatt veldig populær på 90-tallet, utenom new wave og glam metal som da regjerte. Det ble grunge, britpop, industriell rock og alternativ rock som oppsto og tok over som de mest populære i perioden, samt andre sjangere. Disse oppnådde en ganske høy grad av suksess på ulike stadier gjennom årene.  

Grunge er ein undersjanger av alternativ rock og hardrock. Den tok først form på midten av 80-talet, men nådde ikkje ut av Washington før på 90-talet. Grunge er assosiert som ein bevegelse frå Seattle, fordi dei største grunge-banda kom frå Seattle-området. Då snakkar vi om banda Soundgarden, Alice in Chains, Pearl Jam og Nirvana. I likheit med punkrock, så er også grunge assosiert med samfunnskritikk. Punk hadde eit meir anarkistisk bodskap, medan grunge var meir venstreorientert. Dei store banda i grunge delte dette synet gjennom musikken, og fekk derfor med seg fansa i bølgja. Derav: Seattlebevegelsen. Grunge er også kjent for kledestilen, som estetisk sett blir sett på som «nedstrippa», evt, «ustelt», og den bestod oftast av flanell, holete jeans, converse og langt hår.
Typisk for denne musikken er tungt forvrengte el-gitarar (gjerne litt ustemte, grumsete) med feedback. På den måten så smeltar grunge saman elementar frå punk og heavy metal. Grunge og punk er ganske like på lyd og lyrikk, men når det kjem til tempo, dissonerande harmoniar og ein meir kompleks instrumentering så minner det meir om heavy metal. Sangmessig er det growling som er mest vanleg, med «angstfylte» tekstar, med tema som sosial framadgjering, apati og eit friheitsønskje.
Grunge hadde ein stor opptur i 1991. Pearl Jam kom med albumet Ten, Alice in Chains med Dirt og Soundgarden med Badmotorfinger. Men det var Nevermind-plata til Nirvana som fekk størst merksemd, mykje takka vere Smells Like Teen Spirit. Resultatet vart at Nevermind og Ten toppa platesalget i 1992. Rundt same tid slo Soundgarden og Pearl Jam seg saman til eit prosjekt kalla Temple of the Dog. Pearl Jam fortsatte salgsflyten i 1993 med plata Vs., og Soundgarden kom med sitt bestselgande album i 1994 med Superunknown.
Same året blei starten på nedgangstida for grunge. Kurt Cobain tar sjølvmord same året, som blir rekna som ei av dei største årsakene til den dalande populariteten for grunge. Andre årsaker var oppløysinga av Soundgarden, vokalist Layne Staleys frå Alice in Chains sleit med rusproblem som førte til mindre aktivitet frå gruppa.
Som følgje av dette dukkar ein ny sub-sjanger opp: Post-grunge. Denne sjangeren tar med seg stiltrekk frå grunge, men då med eit mildare, meir radiovenleg lydbilde. Mange grupper tok grungen med seg, andre berre enkelte grunnpreg. Dei mest kjente post-grunge bandet vi kjenner til i dag er Nickelback og Foo Fighters, danna av trommis i Nirvana Dave Grohl.

 90-tallet var preget av mange forskjellige sjangere i rocken, slik som;

Alternativ rock (begrepet tok form på 80-tallet, hvor det ble brukt til å beskrive musikk som ikke var «mainstream» og som ble hørt på mest av ungdommen. Utviktlet av punk og new wave);
            - Red Hot Chili Peppers
            - R.E.M
            - Blink-182*

Red Hot Chili Peppers – “Under the Bridge”






            * Indie rock, (undersjanger fra alternativ rock, «underjords»-rock);
                        - Sonic Youth
                        - Pixies
                        - Pavement
                        - The Flaming Lips
                        - Rancid* (de forble et indie-band, men likevel klarte å ha mange fans)

            Sonic Youth – “Kool Thing”
            


Ska punk (uttrykket «ska» stammer fra Jamaica tidlig på 1960-tallet, påvirket av rythm n’ blues og mento, en unik blanding av europeisk og afrikansk folkmusikk – også fra Jamaica. Pønk, garasjerock);
- Reel Big Fish
- No Doubt
- Sublime
           
No Doubt – “Just A Girl”





Punk rock (aka Punk);
- Rancid*
- Green Day
- The Offspring

The Offspring – “Come Out And Play”




Nu metal
(starta med en mix av rap og rock og dannet grunnlaget for nu metal. Senere kom det som en blanding av grunge, metal og hip hop);
- Rage Against The Machine
- Faith No More
- Cypress Hill

Rage Against The Machine – “Killing In The Name”



Pop rock, («mainstream»-rock, hvor det ble en gjenoppstandelse av sangskriver-bevegelsen fra 70-tallet);
- Jeff Buckley
Alanis Morissette
- Bryan Adams

Alanis Morisette - "Ironic"




Hard rock (en betegnelse for en «hardere» form for rock, som man kjenner den igjen på den store bruken av vrengt gitar- og basslyd, samt kraftige trommer);
- Metallica (gikk fra trash til mainstream hard rock med «Metallica», også kalt The Black Album, 1992)
- Guns N’ Roses («Appetite For Destruction» 1987, «Use Your Illusion I & II», 1991)

Metallica - "Enter Sandman"




Industriell rock (en kombinasjon av rock og industrimusikk, en sjanger hvor musikken kommer fra lydkilder som en generelt sett ikke beskriver som musikalske kilder);
- Marilyn Manson
- Nine Inch Nails
- Gravity Kills

Marilyn Manson - "Coma White"



Rock som sjanger er veldig bred, og det kan være vanskelig å definere grensene til andre sjangere.
I dag er rock den bredeste musikksjangeren vi har, med flest utgivelser, artister, band og musikalske milepæler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar