onsdag 15. april 2015

Kassettens død og hvorfor

Notatan e på trødersk.

I vest europa og nordamerika falt kassettsalget drastisk i begynnelsen av 1990. Spesielt hos kassetta som allerede hadd musikk innspillt datt salget mest – CD-plata tok over heile markedet. I 1990 solgtes det 442 milliona innspilte kassetta i USA, og i 2009, altså på litt under 20 år, hadd salget falt te rekordlave 34 000. Men koffor va det sånn, og koffor gikk det så fort?
La oss først sjå på positive og negative kvaliteta med kassettn i forhold te CD'a først.
Negative ting:
  1. Dårligar kvalitet på musikken
  2. Du kan ikke skippe fra en sang te en annja ein – du kan bare spol fram eller tebake og håp at du lande på rett plass
  3. Kvaliteten bli dårligar og dårligar jo mer den brukes
  4. Kassetten e klunkat og større enn en CD
  5. Dyrar å produser enn CD'a
  6. Kan bli «spist opp» av kassettspillern – tapen blir laus og feste sæ fast, så må du sætt dæ ned med en blyant eller lignende for å dra den lause tapen tebake på spolan -



Positive ting:
  1. Skippe ikke under bevegelse sånn som CD'a pleid å gjør
  2. Hellj længer, ei ripe ødlægge ikke heile kassetten og den brækk ikke av ingenting sånn som CD'a kan
  3. Kan ha tevanlig rundt 150 minutt med innhold, mens vanlige CD'a har kun rundt 80 minutt.

Herre her gjeld jo for vanlige kassetta – industrielle kassetta e det my høgar kvalitet på. Likavæl, så kan vi sjå enkelt koffor CD'n tok over der.
Vi kan væl kallj herre her for dæm mest grunnleggende grunnan te at kassettn itj e med oss idag ilike stor grad, men det som også skjedd va jo at siden de fleste slutta å kjøp dæm, slutta folk å produser dæm som gjor det vanskeligar å få tak i kassetta – og det gjor at enda fleir slutta å kjøp dæm og dermed enda mindre produksjon. Så dokker sjer bildet.
En grunn te at nedgangen i populæritet ikke gjekk enda fortar e jo faktisk kassettspilleran i bila – for når du kjøre bortover veian vil du jo ikke at musikken ska hopp i takt med kvar einaste dolp og/eller sving – Som sagt, kassettn takla meir og det va da veldig positivt, sjøl om kvalitetn va lavar. Så kom anti-sjokk teknologien i CD-spællera og plutselig va det enda en grunn te å drit i kassettn.



En av dæm siste gruppan folk i u-land som forlot kassetten va selvfølgelig dæm som spille musikk, om det kan kalles det, innafor dansband-sjangern. Lite overraskende egentlig siden fansan dæmmers va medlæmma av den eldre garden og dermed ofte lite interessert i å kjøp sæ CD-spiller. Helt opp te 2006 ga for eksempel Lasse Stefanz ut albumet sitt på både kassett og CD.




http://astinmtzany.blog.com/2014/03/02/advantages-disadvantages-of-cassettes/



http://en.wikipedia.org/wiki/Compact_Cassette



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar