tirsdag 28. april 2015

Slutten av 1960-tallet, tidlig 70-tall og Vietnamkrigen

Når man snakker om musikk , 1970-tallet og Vietnamkrigen, og spesielt populærmusikk, så ble mye av den amerikanske rocken på denne tiden basert på krigen i form av protestsanger. Ettersom krigen vokste seg større utover 1960-tallet og USA sendte flere tropper inn i Vietnam, så ble også hatet for krigen blant den Amerikanske ungdommen større, og flere og flere band som ble dannet i denne perioden henga seg mer og mer til å skrive musikk som kritikk til den amerikanske regjeringen.
Flere av de største artistene og bandene noensinne skrev protestsanger, deriblant Bob Dylan, Jimi Hendrix som vi får høre mer om om litt, Creedence Clearwater Revival og the Doors.
  
The Doors:
Amerikanske rockebandet som ble startet i 1965 i Los Angeles, USA.
Bestod av vokalist Jim Morrison, keyboardist Ray Manzarek, trommis John Densmore og gitarist Robby Krieger. Bandet hadde ikke bassist de første årene, så Ray Manzarek spilte bass på et Rhodes Bass Piano. De fleste av medlemmene hadde en musikkbakgrunn som stammet fra rock blues eller jazz. Sammen i 1966 gav bandet ut debutskiva si, som enkelt og greit het the Doors. Hovedsingelen het Break on Through (To the other side) men gjorde ikke spesielt inntrykk på singlelistene. Den har dog i ettertid blitt betraktet som en av bandets beste og mest populære låter.
Lykken deres skulle derimot snu da de senere lanserte singelen Light My Fire. Låten var i utgangspunktet over 7 minutter lang pga. lengre keyboard- og gitarsoloer. Dette ble kuttet drastisk ned for å passe på singelformatet, og med det klarte bandet å komme seg inn på billboard-listene med sin første nr. 1.

The Doors var på en suksessbølge, og slapp fleire hitsingler ettersom årene gikk. I 1968 gikk de inn med protestsangen The Unknown Soldier.  I låten er det mye bruk av lydeffekter i en slags krigssimulert situasjon, med marsjering, skudd som avfyres og lignende.

Bandet fikk senere problemer, blant annet med Jim Morrisons avtagende problem med alkohol og narkotiske stoffer. Morrison døde i juli 1971, tre måneder etter at deres siste album L.A Woman ble sluppet.

Lydeksempler:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar